0 Kč0

Blog

Jak vybrat HDD nebo SSD disk – 1.část HDD

30.1.2020

Jedna z nejdůležitějších komponent rozhodující o výběru PC nebo notebooku je pevný disk. Při výběru je důležitá nejen kapacita, ale i další parametry. V následujících 2 článcích si ukážeme výhody a nevýhody disků SSD a HDD. Dnes se zaměříme na HDD.

 

HDD-Hard Disk Drive je klasický pevný disk. Od počátku výroby plotnových disků fungují na stejném principu, avšak během let došlo k významnému pokroku.

Funkce HDD spočívá v kooperaci pohyblivých částí, z nichž hlavní jsou plotny a čtecí a zapisovací hlavy. Právě plotny při funkci rotují. Vyrábí se ve velikostech 3,5" či menší 2,5".

Plotny vypadají tak trochu jako CD a data se na ně ukládají pomocí magnetické indukce. Otáčí se  určitou maximální rychlostí, a to 5 400 ot./min, nebo 7 200 ot./min, existují však i výjimky. Jako standard do notebooků se považují úložiště s rychlostí 5 400 ot./min.

Samotná data se ukládají na disk „napřeskáčku“. Čím déle je tedy disk používaný, tím více jsou data rozházenější a hlava musí skákat sem tam, obzvlášť pokud není prováděna speciální údržba, defragmentace. Defragmentace se nicméně spouští sama každou středu ve všech aktuálně používaných operačních systémech Windows.

 

Další faktory ovlivňující výkon HDD

Prvním faktorem, který ovlivňuje výkon, jsou přístupové časy. Přístupové časy jsou prodlevou mezi dvěma po sobě jdoucími přístupy k datům.

Druhým faktorem ovlivňujícím výkon je vyrovnávací pamět, neboli cache. Cache svou funkcí vyrovnávají ztrátu rychlosti způsobenou právě zpožděnými přístupovými časy.(viz. výše). Vyrovnávací paměť funguje jako rychlá paměť a je to právě ta, která si „pamatuje“ poslední přečtená a těmto blízká data. Standartní velikost cache je u běžných disků dnes 64 MB, najdou se však i výjimky s větší či menší kapacitou.

 

Výhody

Jednoznačně největší výhodou HDD je cena, blíže nízká cena za GB, která je nižší než u SSD disků. Do jednoho HDD se vejde několik ploten, a proto můžou mít velkou datovou kapacitu. HDD disky jsou tedy jednoznačně vhodným výběrem při velkém objemu dat.

Nevýhody

Výroba disku je relativně levná, avšak v dnešní době už za stejnou cenu koupíme i SSD. HDD má však více paměti, za to ale nižší odolnost.

Od HDD disků se v dnešní době jako primárních pevných úložišť upouští zvláště kvůli výrazně nižší rychlosti oproti SSD, plotny v krabičce mají omezenou maximální rychlost otáčení za minutu. V běžném provozu u moderního HDD při kopírování většího souboru se pohybujeme v přenosu o rychlosti například 1xx MB/s.

Další nevýhodou je jejich relativně vysoká spotřeba proudu, cca 2-3x větší než u SSD.

Největší nevýhodou HDD je jeho náchylnost k poškození. Tím, že jsou některé součástky pohyblivé, jsou tudíž i náchylné na mechanické i logické poškození. S HDD diskem by se mělo zacházet opatrně, v nejlepším případě nehýbat se zapnutým zařízením obsahujícím právě disk HDD.

Také výběr HDD na trhu je poměrně omezený, co se výrobců týče. Nejprodávanějšími HDD jsou od Western Digital a Seagate, kteří zabírají 80-90 % trhu. Zbývající procenta si dělí menší výrobci, největší podíl má Toshiba.

 

Líbil se vám článek? Sdílejte jej.

  
  

Zpět